Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă sau reabilitarea orală complexă a arcadelor dentare. Prin intervenții de protetică dentară se restabilește integritatea dentară afectată de leziuni sau degradare, folosind lucrarea protetică - proteza dentară - fixă sau mobilă, individualizată pacientului, fațetele dentare, coroanele dentare, incrustațiile, punțile dentare și lucrările complexe protetice pe implanturi.
Protezarea fixă reprezintă acea parte a proteticii dentare care se ocupă cu restaurarea şi/sau substituirea dinţilor cu elemente artificiale ce nu pot fi mobilizati.
Protezarea amovibilă (mobilizabilă) reprezintă acea parte a proteticii dentare ce se ocupă cu substituirea dinţilor şi a structurilor adiacente a pacienţilor în totalitate sau parţial edentaţi prin mijloace ce pot fi mobilizate în vederea igienizării.
Prin protezare scheletata cu atachementuri se înţelege o proteză, fixă sau mobilă, susţinută de stâlpi dentari cu un sistem particular compus din două sub-unităţi (ancorare primară şi ancorare secundară).
Proteza pe implanturi reprezintă acea parte a proteticii ce se ocupă cu restaurarea obţinută prin protezarea pe implanturi
FACTORII CE INFLUENŢEAZĂ ALEGEREA TIPULUI DE PROTEZARE
Decizia de realizarea a unei proteze este influenţată de numeroşi factori, printre care:
- starea de sănătate generală a pacientului;
- statusul odonto-parodonatal
- întreţinerea igienei orale
- ocluzia dentară şi relațiile mandibulo-craniene
- motivaţiile şi aspiraţiile pacientului
- o analiză a avantajelor, dezavantajelor şi consecinţelor pe termen lung a viabilității protezei
- complicaţiile locale și loco-regionale ce limitează probabilitatea de succes clinic
- costurile